Schaam jij je voor je depressie?

Schaam jij je voor je depressieMensen die onder een depressie lijden schamen zich er vaak voor. Ze denken dat het hun eigen schuld is dat dit hen overkomt. Of de omgeving begrijpt hen niet. Schamen is volslagen onzin, omdat we het hier over een psychische ziekte hebben.

Ook op de werkvloer komt depressie voor. Het is zelfs de meest voorkomende aandoening onder verzuimende medewerkers. Ook de verspreiding van het coronavirus zorgt bij veel mensen voor stress en onzekerheid. Mensen die al last hadden van een sombere stemming of een depressie zijn door de coronacrisis nu meer op zichzelf aangewezen.

Het kan allemaal leiden tot een depressie. Een aandoening die de stemming en de gevoelens raakt. Als je eraan lijdt kun je ondergedompeld raken in somberheid.

Waaraan kan je depressie herkennen?

  • Een depressieve stemming gedurende vrijwel de gehele dag, bijna elke dag, waarbij ernstige bedroefdheid, pessimisme en gebrek aan zelfvertrouwen overheersen.
  • Onopzettelijke, duidelijke gewichtsvermindering of gewichtstoename of bijna elke dag afgenomen of toegenomen eetlust.
  • Slaapklachten.
  • Een duidelijke vermindering van interesse of plezier in alle of bijna alle activiteiten gedurende vrijwel de gehele dag, bijna elke dag.
  • Gejaagdheid of remming die waarneembaar door anderen moet zijn.
  • Vermoeidheid of verlies van energie, bijna elke dag.
  • Gevoelens van waardeloosheid of onterechte schuldgevoelens.
  • Verminderd vermogen tot nadenken, concentreren of besluiteloosheid.
  • Terugkerende gedachten aan de dood.
  • Veel piekeren.
  • Geen zin in intimiteit.

Een depressie is over het algemeen goed te behandelen. Haptotherapie kan uitkomst bieden.
Het brengt je weer in verbinding met jezelf en met alles om je heen. Je wordt weer een heel mens.

In het begin van de begeleiding wordt ruimte gemaakt voor de vaak onderdrukte gevoelens zoals angst, boosheid en verdriet. Dit is geen makkelijk begin en vraagt om frequente begeleiding. Als deze soms heftige emoties verwerkt zijn, kan ook weer levenskracht en plezier gevoeld worden. Door de aandacht voor het voelen komt steeds meer helderheid over wie je bent en hoe je je leven wilt vormgeven. Je gaat leren om vanuit je gevoel te leven, waardoor je met meer vertrouwen in het leven kunt staan. Hierdoor kun je de uitdagingen van het leven beter aan en durf je meer risico’s te nemen.

Ben je op zoek naar een therapeut voor de behandeling van je depressieve klachten? Stuur me een persoonlijk bericht voor meer informatie over de behandeling of het maken van een afspraak.

Gerelateerde berichten

Welk aandeel heb jij in je relatie?

Als je het hebt over relaties, dan denken mensen vaak gelijk aan partnerrelaties. Er zijn ook andere relaties denkbaar. De relatie met jouw kinderen, met jouw vrienden en vriendinnen, met jouw collega’s, en zo verder.
Onderling verschillen deze relaties in bijvoorbeeld de nabijheid, de fysieke afstand tot elkaar en in de manier van verbinding of de mate van contact.

Tegenslagen, hoe ga jij daarmee om?

Niet alles in het leven zit mee. Relaties kunnen onder druk staan, werk kan stress geven en ook kan het zijn dat verlies van een partner of het verlies in de vorm van gezondheid (ziekte, ouder worden en vitaliteit) ervoor kunnen zorgen, dat je het even niet ziet zitten.

Afstand en nabijheid en het voelen van grenzen hierin!

In mijn werk is aanraken een gemeen goed. In zowel de fysiotherapie als in de haptotherapie raak ik mensen aan. Alhoewel ik in beide situaties de huid aanraak, is de intentie van de aanraking wezenlijk anders.

De functionele aanraking bij fysiotherapie heeft als doel om iets anders in beweging te zetten. Bij haptotherapie is mijn aanraking uitnodigend en gericht op intermenselijk contact op gevoelsniveau.

Contact

Telefoon

06-55117858

Email

info@martijnroordink.nl

Adres

Haagweg 177
2281 AJ Rijswijk
(Routebeschrijving)

Koningin Wilheminastraat 20
2631 CW Nootdorp
(Routebeschrijving)

VVH registratie: 816A
AGB: 90107690
AGB praktijk: 90066794
KvK: 71499539